TOP 10 KAKI KENTUT

Get this widget

Awas Borang Palsu Bantuan RM500

Pastikan Anda Dapatkan Borang Yang Asli

Bantuan RM500 Bantuan Rakyat 1Malaysia

Tarikh Tutup 10 Januari 2012

SUMBANGAN IKHLAS

Tabung Pembangunan Maahad Tahfiz Al-Quran Al-Asriah

CERMIN MATA TERAPI (RAWAT MATA RABUN DAN SILAU)

Dapatkan Segera!!!

Detox Foot Patch

Jom Singkirkan Toksin Dari Badan Anda

Monday 28 April 2014

Berapa Nilai Rental Opis Atau Kedai Paling Ideal???

Berapa nilai rental opis atau kedai paling ideal??? Soalan nie dari dulu aku dok kaji akhirnya.....Alhamdullilah aku dah dapat jawapan dari pengalaman sendiri dalam bidang bisnes.....building / premise rental dan overhead nie boleh jadi silent killer dalam sesuatu bisnes....rental dah jadi fixed cost yang kita tak leh nak ubah2 lagi dah bila kita dah terjebak amik premise tu sebagai tempat kita nak mulakan perniagaan....


So berapa nilaian paling ideal?????? based on my experience maximum 10% from total sales....makna kata kalau rental RM3,000 sebulan sales minimum kena capai RM30,000 per month.....lagi tinggi nilai rental lagi jenuh kita nak kejaq sales....tp ada cara atau kaedah kita boleh nak minimizekan aliran duit yang keluar untuk tujuan rental nie.....salah satu cara adalah sewa di atas sewa....


cara nie selalu dipraktikkan oleh pengusaha restoran cina dan mamak.....depa akan amik corner lot dalam keluasan minimum 40 kaki x 80 kaki.....di dalam lot premise nie selalunya nilai rental paling cikai pun RM10,000 sebulan dah leh sampai RM25,000 sebulan.....bayangkan nak capai target sales RM100,000 - RM250,000 sebulan....dah macam McDonald punya turn over per month....macam fast food McD, KepCee a.k.a KFC, Pizza Hut, Old Town, Pappa Rich depa takdak masalah untuk capai target sales mcm tu sbb depa dah ada nama dan branding yang cukup kuat......


newcomer mungkin akan bermasalah sikit nak capai sales target mcm tu.....sbb dah terbukti ada newcomer leh capai nilai sales lebih dari RM150,000 per month.....so layak la depa nak pakai premise yang mewah mcm tu....kena ngat di area Lembah Klang nie rumah kedai ground floor paling rendah nak sewa di lokasi strategi paling cikai pun RM4,000 - RM7,000 untuk lot tengah......corner lot jangan citer la.....


so macam mana nak minimizekan kadar aliran tunai yang keluar untuk rental nie......salah satunya mcm aku ckp td sewa di atas sewa.....kita menyewa premise then kita buka lot2 perniagaan kecik pada pengusaha lain macam restoran mamak dan restoran cina....contoh paling ideal leh tgk konsep restoran cina depan Aeon Seri Kembangan.......1 corner lot leh sewakan pada berbelas hingga berpuluh lot pada peniaga lain.....owner restoran just offer air ja.....dari 1 lot kecik tu depa collect RM20 - RM50 sehari.....kalau dah ada 10 lot dah RM200 - RM500 sehari....sebulan dah berapa???? paling cikai pun RM6000 dah ada cash untuk bayaq separuh rental corner lot yang disewa....balance dia top up sendiri la.....ayaq dia dah tibai kaw kaw punya.....tempat duduk n meja paling sikit pun leh tampung untuk 200 org dalam satu-satu masa.....


kalau ada orang leh dpt sales RM3000 - RM5000 sehari untuk lot tengah kita memang dasat la bisnes orang tu....sbb apa aku ckp mcm tu sbbnya lot tengah keluasan tapak agak terhad leh masuk customer pun paling tinggi 40 - 60 orang saja dalam satu2 masa.....kalau buka dari pagi sampai malam insyaallah takdak masalah nak capai target sales mcm tu....kalau buka kul 4pm - 12am agak mustahil sebenarnya....melainkan ada keistimewaan yang buat customer tertarik mai berduyun2 ke restoran tu.....mungkin ada awek dok gelek dalam restoran kot hahahahah.....


sbb tu kita kena kaji sedalam-dalamnya untuk memilih building yang kita nak sewa......bak kata orang tua2 "ukur baju di badan sendiri"....kita kena kaji jangkaan sales yang kita leh dapat dalam sehari, seminggu dan sebulan....dari situ kita akan tau mcm mana tahap operasi kita dan kesesuaian premis yang kita sewa tu cukup sesuai atau tidak.....kalau customer melimpah ruah so dah leh plan utk next outlet cari lot yang lebih besaq dari sebelumnya.....


kena ngat betul2 "ukur baju di badan sendiri" salah langkah rental nie akan jadi penyebab kita garu kepala sampai botak......dah nama pun silent killer mcm kanser mmg bahaya la kan....


oklah nanti kita sambung cerita lain lak ek.....

Kita Cerita Pasal Nett Profit (NP) - Untung Bersih

Assalamualaikum dan Selamat pagi Malaysia......hari nie dah pun 19 April 2014.....cepat sungguh masa berlalu.....

ok jom kita sambung topik NETT PROFIT (NP)......macam mana nak kira NP nie.....semalam kita dah cerita pasal GROSS PROFIT (GP) macam mana nak MARK UP dan berapa nilai paling ideal.....

NP nie la yang semua bisnesman/bisneswoman nak.....nie la dia output yang dicari-cari selepas kita berhempas pulas memajukan bisnes....pengakhiran adalah UNTUNG BERSIH.....besar NP yang kita buat maka besarlah hasilnya yang kita akan generate nanti....segala penat lelah kita berbayar la....

Bayangkan penat2 dok bersengkang mata terkejaq sana sini tapi output dia ke laut beb.....nie yang akan buat jiwa dan semangat kita pun KE LAUT....segala perjuangan dan pengorbanan yang kita buat tu akan nampak mcm sia-sia ja.....

NP nie ada banyak istilah yang selalu orang pakai atau mungkin hangpa sendiri pernah ada terdengar istilah macam nie bottom line, net income, or net earnings.....tu semua direferkan pada NP.....

Berapa agak2nya nilai NP paling ideal????? Tang NP nie agak subjektif untuk kita tentukan.....sbb selepas GP yang kita dapat sebelum nie akan ditolak dengan semua kos overhead & indirect cost yang melibat kos tetap (fixed cost) dan kos bolehubah (variable cost).....baru kita dapat OPERATION PROFIT.....tak dapat NP lagi sebenarnya.....selalunya orang kita berniaga nie dok kira NP takat nie ja.....sebenarnya adalah silap konsep pengiraan NETT PROFIT....

Sbb kita kena ngat profit perniagaan bukan takat dari hasil berniaga ja....duit hasil sales yang kita dok simpan dalam bank pun kita kena kira sbb ada keuntungan dalam bentuk NON-OPERATING INCOME contohnya dividen dari hasil simpanan dalam bank atau saham etc.....

Yang nie kita panggil EBIT (earnings before interest and taxes)....hasil OPERATION PROFIT di tambah dengan NON-OPERATING INCOME....lepas tu ada lagi level seterusnya PRETAX PROFIT (EBT, earnings before taxes).....tolak interest itu tolak interest ini.....

Then lepas tu la baru kita dapat NETT PROFIT iaitu PRETAX PROFIT tolak la ngan cukai a.k.a tax....baru la selesai semua proses NP.....

So ringkasan NP nie sampai ke level P&L (Profit & Loss) hangpa leh tengok kat bawah nie sebagai rujukan.....

1.) Sales Revenue = Jumlah sales yang kita perolehi dalam sebulan sehingga setahun

2.) Gross profit = sales revenue ditolak dengan cost of sales & other direct costs

3.) Operating profit = Gross profit ditolak dengan overheads and other indirect costs

4.) EBIT (earnings before interest and taxes) = operating profit + non-operating income macam dividen bank, saham dan sebagainya.....

5.) Pretax Profit (EBT, earnings before taxes) = operating profit ditolak dengan segala interest mak nenek bla...bla...bla....

6.) Net profit = Pretax profit tolak dengan cukai kerajaan (government tax)

So dah selesai semua kiraan NP....

Dok cerita panjang lebaq nie aku tak sentuh pun lagi berapa nilaian ideal NP lagi hohohohoho......panjang lak aku taip nie.....

Secara peribadi NP yang paling ideal ikut pengiraan aku adalah diantara 15% - 30%....kalau hangpa leh dapat NP dalam lingkungan tu aku leh thumb up kat hangpa la.....maknanya bisnes yang hangpa buat tu memang berkesan dan teratur serta amat sihat untuk dimajukan....

Kena ngat GP sebelum nie aku penah sentuh nilai minimum 65%.....so kalau tolak dengan NP 15% - 30% maknanya semua kos dari operation sampai la ke tax hangpa akan dpt dalam range 35% - 50%......dalam range percentage 35% - 50% utk kos operasi sehingga tax adalah tak berapa nak ideal sgt sebenarnya....kira agak tinggi sebenarnya....sbb tu aku cakap awal-awal dalam bab GP nie minimum GP adalah 65%....so mau tak mau kita kena gak increase GP percentage sehingga level 70% kalau boleh.....dan kita kena cari jalan kurangkan kos operasi dalam range 25% - 40%.....

Inilah salah satu cabaran paling kritikal yang patut ada pada bakal bisnesman/bisnewoman/usahawan....otak kena ligat untuk cari jalan penyelesaian......kena terus mengkaji model dan modul perniagaan kita tu supaya kita dapat memaksimakan NP dapat mengurangkan cost of sales, cost of operation.....tang sini paling kritikal....salah manage leh botak licin kepala....

Ada gak kes dalam bisnes NP leh jejak sehingga lebih dari 50%....bayangkan dapat NP mcm nie SUPERB.....aku bagi contoh kes owner FB la Mark Zuckerberg....macam mana dia memaksimakan profit...memang aku respek kat orang mcm nie...

Dalam bisnes runcit retailer susah sikit la nak capai NP yang tinggi sbb proses MARK UP sendiri dah tak leh tinggi.....kalau tinggi sangat orang tak mau beli kalau rendah sangat kita lak leh botak kepala....so kena target volume dalam bisnes runcit nie.....bayangkan nak fight ngan big boys macam GIANT, MYDIN, AEON, ECONSAVE dan sebagainya....peningggggg ooooooo

Tang bisnes food services macam restoran....GP memang agak tinggi tp sakit jiwa tang cost operation terutamanya sewa dan pekerja...lebih2 lagi kalau dapat pekerja yang leh buat kita naik darah.....lagi pening kepala....leh kena heart feeling kekekeke macam dialog SITI TANJUNG PERAK dalam citer BUJANG LAPOk hahahaha.....best ooooo citer P.RAMLEE....

Dalam hal nie 2 aspek ja yang aku nampak boleh kita adjust utk kita maximizekan keuntungan NP.....nie yg aku nampak la.....kita leh adjust tang cost pembelian bahan mentah dan kos overhead....kat situ la segala bahana kalau salah susun, salah manage dan salah guna....

SALES - LOW COST MATERIAL - LOW OPERATION = SENYUM LEBAQ

SALES - HIGH COST MATERIAL - LOW OPERATION = TAKAT SENGEH JA

SALES - HIGH COST MATERIAL - LOW OPERATION = TAKAT SENGGEH

SALES - HIGH COST MATERIAL - HIGH OPERATION = MUKA TATAK SEMUA LAGI MAAAA....

waaaaaaaa agak panjang berjela aku taip hahahaha......suka hati hangpa la nak baca ke tak.....

oklah aku nak pi ke bangi beli barang....seee uuuuuuooooollllllsssss......

Macam Mana Nak Kira Gross Profit (GP)

Nak jadi bisnesman kena la tau sikit sebanyak mcm mana kita nak kira gross profit (GP) n kenal pasti profit n loss (PNL)….kalau tak tau benda alah nie baik belajaq sblm nak berbisnes atau pun jangan berbisnes…..berbisnes nie jangan dok ikut orang atau tengok orang buat bisnes kita pun nak berbisnes gak….tak salah kalau belajaq sbb nak maju kena ada ilmu….jgn jadi macam aku main bulldoz macam bulldozer selama 8 tahun aku berbisnes….


Ok back to the topic GP-Gross Profit, NP – Nett Profit dan PNL – Profit And Loss…..


Tak susah pun sebenaqnya nak tau pasal benda nie….


Gross Profit (GP) nie akan membantu kita untuk tahu berapa untung kasaq bisnes yang kita buat sebelum kita tolak kos-kos yang lain….so berapa GP yang paling ideal sebenarnya???? Semua bisnes kena ada GP dan mungkin berbeza-beza nilai GPnya dengan bisnes berasaskan industry makanan, retailer, service, trading etc……


Aku akan cerita dalam nie adalah berasaskan pengalaman aku yang sediada nie melalui restoran LAVA GRILL BURGER…..


Untuk bisnes dalam industry makanan nilaian GP paling ideal ada yang ckp minimum 50%.....tp pada aku nilai tu ada sedikit kritikal sebenarnya….pada aku paling ideal antara 65% - 75% ke atas setelah ditolak ngan raw material kos….so untung kasar nie a.k.a gross profit a.k.a GP kiraan dia NETT SALES/REVENUE/TURNOVER ditolak dengan jumlah MATERIAL COST SOLD dibahagi dengan SALES dikali dengan 100%....tgk kat bawah nie


[(NETT SALES – MATERIAL COST SOLD) / NETT SALES ] x 100% = 65% and above….


nie adalah minimum n ideal GP untuk bisnes berasaskan industry makanan……the high gross profit margin indicates that the company can make a reasonable profit….lower gross profit margin it make u in trouble…..maknanya u unable to cost production cost ataupun kos pembelian bahan mentah yang tak systematic atau supplier yang supply tu jual bahan mentah overprice…..selalunya awalan dalam bisnes mmg kita akan berhadapan dengan LOW GROSS PROFIT sebab kita belum kenal lagi dengan ideal supplier….so kena la cepat2 build up very good relationship dengan supplier….bab nie kita cerita kemudian mcm mana kita nak gain supplier trust untuk kita dptkan kredit terms…..


GP margin nie hangpa kena kira dari awal sblm nak start up the bisnes….dah kena kira satu persatu produk yang ada berapa GP utk setiap item…..kalau ada 100 item so 100 jenis GP la hangpa kena buat…..then buat unjuran andaian target item sold….buat juga average GP yang dijangkakan…make sure average GP keseluruhan item yang bakal dijual mencapai target 65% ke atas tgk pada jenis bisnes hangpa la…..dari GP nie nanti la kita leh tau berapa overhead yang patut kita keluarkan untuk staff salary, rental building, belanja utilities, kos itu kos ini etc……


nie real calculation sebagai contoh…katakan bisnes hangpa buat sales sehari RM2000 hengget dan kos bahan mentah RM700…..

so [(RM2000 – RM700) / RM2000] x 100% = 65% gross profit margin….


Maknanya dengan kos material RM700 hangpa sepatutnya boleh dptkan sales RM2000 sehari….nie belum tolak lagi overhead kos baru kos bahan mentah ja……


Kalau dah dapat gross profit margin 50% ke atas tu kira ok la tp lagi elok atas 65%.....maknanya hangpa dah mark up 2 kali ganda atau 100% dari nilai asal produk yang dihasilkan....


Bila kita buat produk sendiri kena make sure nilai mark up atas dari 50% gross profit margin....jangan dok pandai-pandai nak jadi dermawan hartawan atau apa2 saja wan wen wun hohohoho....jangan ada yang terasa dah la noooo......kita bukan buat kerja amal atau jadi jabatan kebajikan masyarakat.....kita berbisnes then berbisnes la dengan bijak.....be a smart bisnesman and don't cheat n hypocrite.....be a real bisnesman or bisneswoman.....


kalau jual produk dalam bentuk retailer lak kiraanya yang tu kena pakai konsep MARK UP….


Contoh formula lebih kurang macam nie….


MARK UP = [GROSS PROFIT MARGIN / (1 + GROSS PROFIT MARGIN)]


Atau


GROSS PROFIT MARGIN = [MARK UP/ (1+MARK UP)]


Dalam bisnes retail nie selalu kita dok dengaq orang ckp lagu nie“ok aku dah mark up 60% barang tu….” Maknanya nilai produk dia juai tu dah jadi net sales item termasuk gross profit 60% ada dlm harga jualan…..


Contoh kiraan lak mcm nie la…..katakan hangpa ada produk retailer nilai RM10 hengget dan hangpa nak mark up 60%....


So, RM10 / (1-60%) = RM10 / 0.4 = RM25 hengget SELLING PRICE…..


Maknanya GROSSPROFIT MARGIN dalam RM15 hengget selepas kita tolak harga kos RM10….ok cun la dah untung kasaq mcm tu dalam bisnes retailer…..jangan terkejut orang dok juai kat kedai runcit untung hasil mark up 5% - 15% ja per item…..tp depa juai based on volume yang nie buat depa leh hidup…..sbb volume yang besar akan bagi hasil yang besaq lepas tu….tp kalau kita sewa premise mahai2 tak leh nak jual secara volume memang mampuih berdiri leh tergolek dock….


Serius cakap retailer dalam bentuk runcit nie bukan mudah ooooo agak payah sebenaqnya….baik hang juai barang kat online ja mark up kaw liaw nya….kos sewa itu ini pun takdak…..dpt bersih sebersihnya…..tp nak berniaga online pun bukan mudah kena ada killer produk and kita adalah pioneer dalam jualan tu sbb apa lepas kita dah jual jgn terkejut beruk ada berduyun-duyun orang akan copy paste produk yang kita juai tu siap lawan harga lagi rendah…..apa yang hangpa kena buat cepat2 cari produk baru lak lepas tu…..BE A PIONEER is the main key point here…..jangan jadi seconded…..


Oklah dah panjang berjela bab GROSS PROFIT (GP)……lum masuk bab NETT PROFIT dan PROFIT AND LOSS lagi nie hahahaha……

Realiti Anak Melayu vs Anak Pendatang Asing Di Bumi Malaysia

Assalamualaikum wbt dan selamat pagi obama.....erkkkk obamaaaa???? silap....silap....selamat pagi Malaysia tu baru betoi....


Bila tengok cara pekerja asing secara sah atau haram nampak kesungguhan depa bekerja......baik dari Indon, Bangla, Nepal, Vietnam, Myanmar, India dan macam-macam lagi la.......semuanya bekerja sungguh-sungguh walaupun kerja tu berat nak mampuih.....


Tak mustahil satu hari nanti anak-anak muda Melayu kat Malaysia nie bakal jadi pekerja depa lak hahahahaha.......silap2 depa la bos kita 5 - 10 tahun akan datang.....


Apa sebab jadi lagu nie?????? Sory to say la.....mentaliti orang Melayu nie lebih selesa makan gaji sampai pencen terutamanya generasi baru nie......daya usaha nak bersaing tu aku tengok makin hari makin OUT.....lebih cenderung pilih kerjaya hujung bulan cucuk kad atm keluaq duit....


Percaya atau tak Indon, Bangla, Myanmar yang mai ke sini ramai dah jadi tokey......serius aku ckp income depa lagi lebat dari kita semua...belakang kedai aku ada sorang Bangla nie siap dah ada 3  4 biji kedai perabot sendiri bila selidik2 income bulanan paling cikai RM30,000 nett per month....pakai kereta pun dasat......apa dia cakap Malaysia nie lubuk duit tp banyak orang malas.......menyirap gak aku dengaq masa tu.....tapi itulah hakikatnya......


Kat Pasar Borong Selangor leh katakan kat situ Myanmar lak kongker seluruh lot perniagaan......ada sorang Myanmar nie siap pakai kereta HONDA CIVIC TYPE-R baru tu......apa dia buat kerja 3 tahun kat pasar borong kumpul duit lepas tu buka car wash sebijik.....la nie dah ada 4 car wash....siap ada lebih dari 12 org pekerja Myanmar......dengaq cerita nak beli lori lak dahhhhh......kerja dia amik kontrak bawa hasil laut dari Pulau Ketam ke pasar borong.....1 tong tokey tu bayaq upah dalam RM10 - RM20......satu lori leh muat dekat 40 - 60 tong ikan....tu baru sebijik lori punya hasil....bukan buat apa2 pun just pi hantaq ke pasar borong...bayangkan aku ada jumpa sorang tokey cina pasar borong nie ada 10 bijik lori.....kerja dia hantaq ikan ke pasar borong....berapa income cina tu????? Tapi kerja tak gelemer la.....tak dok dalam aircon la hahahaha......


Rasanya Indon lagi ramai yang kaya-kaya kat Malaysia nie....nie realiti bukan fantasi.....tengok ja cikai tp income paling cikai RM10k ke atas.....dok kat umah kongsi, rumah setinggan, dok sewa ramai-ramai....nampak macam bodo...bodo ja......nak tau macam mana Indon mai Malaysia buat duit hangpa cari buku Chef Lee....JUTAWAN SENYAP....dalam tu ada dia cerita mcm mana Indon yang mai dari seberang buat duit.....nampak lekeh tp hakikatnya depa hebat.....


Nie la bezanya orang merantau datang ke negeri orang cari sesuap nasi.....beza sangat ngan orang tempatan yang mengharapkan disuap......usaha tangga kejayaan.....


Kalau diharapkan anak Melayu bangunkan Putrajaya mungkin sampai la nie mungkin baru siap Dataran Putrajaya.....


Kalau diharapkan anak Melayu melangitkan KLCC & KL TOWER mungkin sampai la nie baru naik tapak.....


Kalau diharapkan anak Melayu menimbulkan JAMBATAN KE 2 PULAU dipermukaan air laut di perairan Penang mungkin sampai la nie hanya nampak tapak ja.....


Andainya kita cabut semua pekerja luar nie Malaysia masih sama macam zaman 80an takdak pembangunan.....


Silap2 umah kita beli la nie pun masih dalam keadaan berhutan tak pun masih lagi status tanah pertanian.....


Sampai bila kita nak tengok anak Melayu generasi baru nie jadi lagu nie.....minta maaf kalau aku tulis hari nie agak emotional....but this is reality not fantasy....


Jangan ada yang terasa noooooo.....

Kadar Terlepas Flight KLIA2 Dijangka Meningkat?

<<<PERHATIAN>>>

Ini bukan shopping complex atau shopping mall.....ini adalah AIRPORT KLIA2....aku ngat airport td rupa2nya dah mcm shopping mall....leh la jusco atau mydin buka sekali dalam tu hohohoho......

Dijangkakan kadar peratusan terlepas flight akan meningkat di KLIA2 hahahaha.....sib baik tak macam kat Dubai Airport siap ada panggung wayang....leh kot selit satu TGV ka GSC hohohoho....

Dalam aku dok berjalan-jalan kat sini dalam diam aku bertekad dan simpan azam dalam tempoh kurang dari 5 tahun LAVA GRILL BURGER akan ada dalam KLIA2 dan KLIA.....amin......
Semoga impian dan hasrat jadi kenyataan.......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More