Berapa
nilai rental opis atau kedai paling ideal??? Soalan nie dari dulu aku
dok kaji akhirnya.....Alhamdullilah aku dah dapat jawapan dari
pengalaman sendiri dalam bidang bisnes.....building / premise rental dan
overhead nie boleh jadi silent killer dalam sesuatu bisnes....rental
dah jadi fixed cost yang kita tak leh nak ubah2 lagi dah bila kita dah
terjebak amik premise tu sebagai tempat kita nak mulakan perniagaan....
So berapa nilaian paling ideal?????? based on my experience maximum 10% from total sales....makna kata kalau rental RM3,000 sebulan sales minimum kena capai RM30,000 per month.....lagi tinggi nilai rental lagi jenuh kita nak kejaq sales....tp ada cara atau kaedah kita boleh nak minimizekan aliran duit yang keluar untuk tujuan rental nie.....salah satu cara adalah sewa di atas sewa....
cara nie selalu dipraktikkan oleh pengusaha restoran cina dan mamak.....depa akan amik corner lot dalam keluasan minimum 40 kaki x 80 kaki.....di dalam lot premise nie selalunya nilai rental paling cikai pun RM10,000 sebulan dah leh sampai RM25,000 sebulan.....bayangkan nak capai target sales RM100,000 - RM250,000 sebulan....dah macam McDonald punya turn over per month....macam fast food McD, KepCee a.k.a KFC, Pizza Hut, Old Town, Pappa Rich depa takdak masalah untuk capai target sales mcm tu sbb depa dah ada nama dan branding yang cukup kuat......
newcomer mungkin akan bermasalah sikit nak capai sales target mcm tu.....sbb dah terbukti ada newcomer leh capai nilai sales lebih dari RM150,000 per month.....so layak la depa nak pakai premise yang mewah mcm tu....kena ngat di area Lembah Klang nie rumah kedai ground floor paling rendah nak sewa di lokasi strategi paling cikai pun RM4,000 - RM7,000 untuk lot tengah......corner lot jangan citer la.....
so macam mana nak minimizekan kadar aliran tunai yang keluar untuk rental nie......salah satunya mcm aku ckp td sewa di atas sewa.....kita menyewa premise then kita buka lot2 perniagaan kecik pada pengusaha lain macam restoran mamak dan restoran cina....contoh paling ideal leh tgk konsep restoran cina depan Aeon Seri Kembangan.......1 corner lot leh sewakan pada berbelas hingga berpuluh lot pada peniaga lain.....owner restoran just offer air ja.....dari 1 lot kecik tu depa collect RM20 - RM50 sehari.....kalau dah ada 10 lot dah RM200 - RM500 sehari....sebulan dah berapa???? paling cikai pun RM6000 dah ada cash untuk bayaq separuh rental corner lot yang disewa....balance dia top up sendiri la.....ayaq dia dah tibai kaw kaw punya.....tempat duduk n meja paling sikit pun leh tampung untuk 200 org dalam satu-satu masa.....
kalau ada orang leh dpt sales RM3000 - RM5000 sehari untuk lot tengah kita memang dasat la bisnes orang tu....sbb apa aku ckp mcm tu sbbnya lot tengah keluasan tapak agak terhad leh masuk customer pun paling tinggi 40 - 60 orang saja dalam satu2 masa.....kalau buka dari pagi sampai malam insyaallah takdak masalah nak capai target sales mcm tu....kalau buka kul 4pm - 12am agak mustahil sebenarnya....melainkan ada keistimewaan yang buat customer tertarik mai berduyun2 ke restoran tu.....mungkin ada awek dok gelek dalam restoran kot hahahahah.....
sbb tu kita kena kaji sedalam-dalamnya untuk memilih building yang kita nak sewa......bak kata orang tua2 "ukur baju di badan sendiri"....kita kena kaji jangkaan sales yang kita leh dapat dalam sehari, seminggu dan sebulan....dari situ kita akan tau mcm mana tahap operasi kita dan kesesuaian premis yang kita sewa tu cukup sesuai atau tidak.....kalau customer melimpah ruah so dah leh plan utk next outlet cari lot yang lebih besaq dari sebelumnya.....
kena ngat betul2 "ukur baju di badan sendiri" salah langkah rental nie akan jadi penyebab kita garu kepala sampai botak......dah nama pun silent killer mcm kanser mmg bahaya la kan....
oklah nanti kita sambung cerita lain lak ek.....
So berapa nilaian paling ideal?????? based on my experience maximum 10% from total sales....makna kata kalau rental RM3,000 sebulan sales minimum kena capai RM30,000 per month.....lagi tinggi nilai rental lagi jenuh kita nak kejaq sales....tp ada cara atau kaedah kita boleh nak minimizekan aliran duit yang keluar untuk tujuan rental nie.....salah satu cara adalah sewa di atas sewa....
cara nie selalu dipraktikkan oleh pengusaha restoran cina dan mamak.....depa akan amik corner lot dalam keluasan minimum 40 kaki x 80 kaki.....di dalam lot premise nie selalunya nilai rental paling cikai pun RM10,000 sebulan dah leh sampai RM25,000 sebulan.....bayangkan nak capai target sales RM100,000 - RM250,000 sebulan....dah macam McDonald punya turn over per month....macam fast food McD, KepCee a.k.a KFC, Pizza Hut, Old Town, Pappa Rich depa takdak masalah untuk capai target sales mcm tu sbb depa dah ada nama dan branding yang cukup kuat......
newcomer mungkin akan bermasalah sikit nak capai sales target mcm tu.....sbb dah terbukti ada newcomer leh capai nilai sales lebih dari RM150,000 per month.....so layak la depa nak pakai premise yang mewah mcm tu....kena ngat di area Lembah Klang nie rumah kedai ground floor paling rendah nak sewa di lokasi strategi paling cikai pun RM4,000 - RM7,000 untuk lot tengah......corner lot jangan citer la.....
so macam mana nak minimizekan kadar aliran tunai yang keluar untuk rental nie......salah satunya mcm aku ckp td sewa di atas sewa.....kita menyewa premise then kita buka lot2 perniagaan kecik pada pengusaha lain macam restoran mamak dan restoran cina....contoh paling ideal leh tgk konsep restoran cina depan Aeon Seri Kembangan.......1 corner lot leh sewakan pada berbelas hingga berpuluh lot pada peniaga lain.....owner restoran just offer air ja.....dari 1 lot kecik tu depa collect RM20 - RM50 sehari.....kalau dah ada 10 lot dah RM200 - RM500 sehari....sebulan dah berapa???? paling cikai pun RM6000 dah ada cash untuk bayaq separuh rental corner lot yang disewa....balance dia top up sendiri la.....ayaq dia dah tibai kaw kaw punya.....tempat duduk n meja paling sikit pun leh tampung untuk 200 org dalam satu-satu masa.....
kalau ada orang leh dpt sales RM3000 - RM5000 sehari untuk lot tengah kita memang dasat la bisnes orang tu....sbb apa aku ckp mcm tu sbbnya lot tengah keluasan tapak agak terhad leh masuk customer pun paling tinggi 40 - 60 orang saja dalam satu2 masa.....kalau buka dari pagi sampai malam insyaallah takdak masalah nak capai target sales mcm tu....kalau buka kul 4pm - 12am agak mustahil sebenarnya....melainkan ada keistimewaan yang buat customer tertarik mai berduyun2 ke restoran tu.....mungkin ada awek dok gelek dalam restoran kot hahahahah.....
sbb tu kita kena kaji sedalam-dalamnya untuk memilih building yang kita nak sewa......bak kata orang tua2 "ukur baju di badan sendiri"....kita kena kaji jangkaan sales yang kita leh dapat dalam sehari, seminggu dan sebulan....dari situ kita akan tau mcm mana tahap operasi kita dan kesesuaian premis yang kita sewa tu cukup sesuai atau tidak.....kalau customer melimpah ruah so dah leh plan utk next outlet cari lot yang lebih besaq dari sebelumnya.....
kena ngat betul2 "ukur baju di badan sendiri" salah langkah rental nie akan jadi penyebab kita garu kepala sampai botak......dah nama pun silent killer mcm kanser mmg bahaya la kan....
oklah nanti kita sambung cerita lain lak ek.....